Магичният свят на Зайн

Често срещано схващане катагоризира магията като техники, използвани за измама на хора. Маговете лъжат, заблуждавайки публиката си.

Но какво всъщност е магията?

Магията е удивителна форма на изкуство, празник на невъзможните неща, като по този начин тя може да мотивира публиката да погледне отвъд границите на живота си и да си представи нови възможности за трансформация. Това определение за магия отхвърля често срещаните недоразумения за магията и обяснява защо във всяка записана човешка култура има магьосници.

Днес имаме удоволствието да ви срещнем с магьосника Зайн. Потопете се заедно с нас в неговия вълшебен свят, където няма невъзможни неща и разберете какво превръща едно момче в магьосник и защо е толкова важно никога да не спираме да вярваме в магията.

Здравей, Зайн. Би ли се представил с няколко думи на нашите читатели?

Здравейте! Аз съм Зайн и съм илюзионист и писател. Занимавам се с изкуството на удивлението от вече 20 години. Любимите ми стилове в магията са сценичните мащабни илюзии, в които хора изчезват , биват разрязани на две и се възстановяват, летят във въздуха или се телепортират, и менталната магия, с която чета мислите на хора от публиката.

Защо Зайн?

“Цивилните“ ми имена са Йордан Янев. Има много стара традиция, магьосниците да ползват псевдоними. Навсякъде в моя живот ме преследва числото 7. В училище бях 7-ми номер ,адреса ми където живея е 17, роден съм на 16-сти 1+6=7. Асистентката ми, с която правя сценичните ми илюзии, е родена на 25-ти и като ги съберем отново прави седем, а приятелката ми е родена на седми. Зайн означава много неща на много езици. На иврит е символа на седмата порта, означава магичен жезъл и границата между доброто и злото. На немски означава “съм“, а на арабски означава вътрешна красота и достойнство. Така че това е магично име, което значи много неща на много езици.

Всички обичат магията, дори и тези, които не вярват в нея? Но как тя се превърна в твоя професия?

Първоначалния ми план беше магията да ми е хоби, от което да си докарвам допълнителни средства. Но когато започнах, в далечната 2006 година, да правя шоута по детски рожденни дни, започнах да се замислям дали не мога да превърна хобито си в професия. След това постепенно се прехвърлих към шоута по ресторантите и ол инклузив хотелите по нашето Черноморие, също така започнах и с фирмени партита. В един момент осъзнах, че мога да изкарвам пари правейки това, което обичам и имайки много свободно време. Както казват хората – превърни хобито си в професия и няма да работиш и един ден.

Кои са хората, от които си се учил и на които си искал да приличаш като малък?

Моите родители ме запалиха по изкуството, когато бях малък. Те са лекари, но майка ми редовно ме водеше на куклен театър, а баща ми ми показваше фокуси. После се запознах с уличният магьосник Гаги и с магьосникът Вартан. Те ми дадоха началните стъпки. През годините с помощта на интернет съм се учил от лекциите на едни от най-добрите световни магьосници и менталисти. Когато бях малък много исках да приличам на илюзионистът Дейвид Копърфилд (общо взето и сега го искам) и на другият ми идол писателят Стивън Кинг, обожавам стилът му на писане и умението му да изгражда герои, за които да ти пука до последната страница на романа.

Кое е най-важното качество, което трябва да притежава един човек, за да е добър магьосник?

Което и за всяко друго призвание. Да бъде добър човек на първо място. Всеки, който се занимава с какъвто и вид изкуство, трябва да бъде пример за подражание на хората. А останалите важни качества са: харизма, умение да говориш пред хора, сръчност, бърз ум ,умение да импровизираш.

През 2019 г. получаваш наградата „Илюзионист на годината“, какво означава тази награда за теб?

Означава светът за мен! Да получа такова прекрасно признание от магьосниците Ирко, Ивокс и мис Сенко е огромна чест! Като дете съм гледал и съм се вдъхновявал от тези хора и да знам , че са сметнали, че аз я заслужавам … Наградата ми бе дадена за авторския ми спектакъл “Вълшебствата на Зайн“, с който направих национално турне.

Кой е най-голямия успех в кариерата ти за теб до момента?

Именно спектакълът ми “Вълшебствата на Зайн“ под мотото “Остани в България-Промени България“, който се проведе в 9 от най-големите ни градове в страната. Най-щастлив бях когато в Пловдив дойдоха над 1200 души, да видят моето изкуство.

Имаш ли си любим фокус и такъв, какъвто мечтаеш да направиш?

Имам много любими ефекти. Един от тях е умението ми да вдигна случаен човек от публиката и да почна да му казвам, кога е роден, как се казват родителите му и да позная, за кой си мисли. Или когато успея да им внуша, че ръката им мирише на любимата им миризма. Но най-любимата ми илюзия е магията, в която правя една дървена маса да полети във въздуха. Има сантиментална стойност за мен. В началото родителите ми не бяха особено сигурни, дали искат да се занимавам професионално с това изкуство. Но един ден ми подариха този много скъп реквизит и разбрах посланието: “Вече вярваме в теб!“. С тази илюзия 2010 година станах трети на Балканския магичен фестивал, състезавайки се с артисти от много държави. И благодарение на него обиколих толкова много държави по света. В момента работя над идеята да контролирам природните елементи. Само това мога да издам.

Имаш собствен спектакъл „Вълшебствата на Зайн“, за който вече стана дума. Колко трудно се прави едно магично шоу?

Ако като мен всичко си правиш сам е изключително трудно и бавно. Аз съм си и режисьор, сценарист, дизайнер, стилист, изпълнител и същевременно се занимавам с бизнес страната като реклама и организиране на турнето. За щастие имам голяма помощ от родителите ми и от приятелката ми, Светла, които ми помагат в организацията. В продължение на близо седем години подготвях бавно и методично този спектакъл. Пътувахме 12 души екип с близо три тона сценичен реквизит. Само изработката на сценичния реквизит от най-добрите майстори на илюзии от САЩ, Европа и Азия ми отне години.Тези реквизити са страшно скъпи и всичко правех част по част. Заделях пари и всяка година си купувах по една две големи сценични илюзии и така постепенно запълвах мозайката в главата ми. Отделно изгледах стотици часове лекции за сценично присъствие и магично изкуство и минах курсове по актьорско майсторство. Мечтите стават реалност, стига всеки ден да работим по тях. Не е нужно много, с времето и капката вода пробива камъка.

Разкажи ни повече за спектакъла?

Спектакълът е най-мащабният, правен от самостоятелен балкански илюзионист, досега. В него вплитам спиращи дъха илюзии, от това да премина през гигантски стоманен въртящ се вентилатор, да направя жена от публиката да полети във въздуха и цяла градина с рози да разцъфне, до това да чета мислите на хора от публиката и да предскажа лотарията 🙂

Спомняш ли си за някой гаф на сцената?

Най-забавният ми гаф беше, когато по време на моят номер в Първия български цирк на вода, Акватико, паднах от сцената в басейна, който я опасваше.

Технологиите навлизат все повече във всеки аспект на нашия живот. Помагат или пречат те в твоята работа?

Привидно хората си мислят, че с напредването на технологиите нашето изкуство ще изгуби силата си, но всъщност е точно обратното. Магьосниците винаги вървим поне няколко крачки напред от останалите хора в това отношение. Например, предполагам не знаете, но ние сме измислили първата холограма още в края на 19 век. А малко по-рано магьосниците създават първите хуманоидни роботи наречени аутомати. Били са задвижвани с часовников механизъм и дори са играели шах!

Ситуацията с коронавируса постави културата на пауза. Липсва ли ти сцената и контакта с публиката?

Страшно много ми липсва! Каквото и да си говорим от всички отрасли най-много пострадахме артистите и ресторантьорите. Много колеги дори започнаха друга работа, за да могат да свържат двата края. Най-тежкото е липсата на любовта на публиката, която ни е извеждала през тежките периоди. Аз съм щастлив, че имам шанса да продължавам да поддържам тази връзка чрез ютуб канала ми, Magic of Zain.

Успя ли през този период да подготвиш нови магични трикове? Какво да очаква публиката, когато се завърнеш на сцената?

Да, опитах да не си губя времето само в “зимен сън“. Подготвям нов спектакъл с нови илюзии в него, но все още не знам кога ще бъде готов. Отделно в момента стартирам проект с напълно безплатно онлайн училище за фокуси, подкрепено от Национален фонд култура. Желаещите могат да се запишат като изпратят видео на лично съобщение на фейсбук страницата ми Magic of Zain & Tiara. Във видеото трябва да покажат някакъв фокус и да кажат защо искат да се запишат.

Планираш ли, кога ще се случи това? Ще има ли ново турне на „Вълшебствата на Зайн“?

Ново турне със спектакълът “Вълшебствата на Зайн“ ще се проведе този октомври стига мерките да позволят. Силно се надявам до тогава всичко да е отминало.

Къде могат да те гледат хората в момента?

Всяка събота качвам видео свързано с магията в ютуб канала ми, Magic of Zain. Много често научавам зрителите на канала ми на фокуси и басове, с които да забавляват приятелите си. Качвам и видеа, в които чета мислите им директно през екрана! Също така и видеа, в които обикалям България и света и правя фокуси на случайни минувачи. Имам и такова видео, което снимах във Варна! Казва се “Изненадах Варна с трикове и четене на мисли“ (вижте линка към видеото в края на статията)

Защо е важно никога да не спираме да вярваме в магията?

Ако мога да сумирам магичното изкуство в една дума, тя ще е надежда. Това е, което целим. Да дадем надежда на хората за по-добър свят. Да ги върнем обратно в детството , когато всичко е било възможно. Само този, който вярва в магията, ще я види!

Направи ни фокус …

С най-голямо удоволствие!

Източник LIDER.BG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *